CHARLOTTE GIROD BEELDEND WERK (VIDEO)

9 augustus 2016

Opname video Örs Köszeghy speelt György Ligeti: 'Sonate for violoncello solo' in Akoesticum, Ede (NL). Met een rol voor het 'Voetstappen Vloerkleed'.

8 januari 2015

Opname video Örs Köszeghy speelt Sándor Veress: Sonata per violoncello solo (1967).

Locatie: Brion Cemetery (San Vito d'Altivole, Italy) designed by Carlo Scarpa

16 september 2014

Voor het stuk 'Oog' van Michel van der Aa, dat Örs Köszeghy heeft gespeeld tijdens de Cello Biennale 2014 als onderdeel van 'Cello & Film' in het Eye Museum in Amsterdam, heeft Charlotte Girod een film gemaakt. Dit is de eerste keer in deze samenwerking dat een live optreden van Örs Köszeghy is voorzien van beeld van Charlotte Girod. Örs is niet in de film te zien, maar zit live op het podium. Deze film is een persoonlijke interpretatie van 'Oog', waarbij het streven is geweest om de sfeer van de muziek te vangen in beeld. De spanning in de muziek en de performance en vertaling van Örs Köszeghy van het stuk zijn hierbij uitgangspunt geweest.

Zie ook: publicaties.

9 juni 2013

Opname video Örs Köszeghy speelt Zoltán Kodály: 'Sonate for solo cello, Op.8, 1915' ' in Pécsbagota, Hongarije.

Deze video is een van de resultaten van het Artist in Residence Project van Charlotte Girod en cellist Örs Köszeghy in Pécsbagota, Hongarije, 2013. Tijdens het Artist In Residence Project heeft Charlotte ook drie groot formaat beeldende werk getekend gebaseerd op het muziekstuk, deze zijn te vinden op de beeldend werk pagina. Het Artist In Residence Project heeft plaatsgevonden bij Stichting Post 15 (Elizabeth de Vaal).

13 april 2013

Opname video Örs Köszeghy speelt Michel van der Aa: 'Oog' for cello and soundtrack, 1995.

19 september 2012

Opname video Örs Köszeghy speelt Hindemith: 'Sonate for Violoncello solo opus 25 nr.3 (1922)' in het Machinegebouw van de Westergasfabriek, Amsterdam. Met een rol voor de 'Ssstoell'.

29 august 2012

Opname video Örs Köszeghy speelt Luigi Dallapiccola: 'Ciaconna, Intermezzo e Adagio' in de Toonkamer, Utrecht. Met een rol voor de 'Knotted Chandelier' van René van Doorn en Liane Elshout.

6 juli 2012

Opname video Örs Köszeghy speelt Max Reger: 'Suite for solo cello Op.131c Nr.1' in het Glazen Huis in het Amstelpark, Amsterdam.

27 April 2012

Opname video Örs Köszeghy speelt Rudolf Escher: 'Sonata per violoncello solo' in de Toonkamer, Utrecht. Met een rol voor de 'Kkkrukk'.

over de videos

Er is een samenwerking ontstaan tussen cellist Örs Köszeghy en Charlotte Girod waarbij Örs het stuk muziek uitzoekt en speelt en Charlotte het beeld bepaalt en de camera hanteert. De video's worden opgenomen in een architectonische achtergrond en er wordt gereageerd op de locatie op dat moment. Dat kan betekenen dat er achtergrond geluid zoals in de Toonkamer van de werkende Pastoe fabriek en in het Glazen Huis van overvliegende vliegtuigen is. De kracht van Örs Köszeghy zit hem dan ook niet alleen in het prachtige spel maar ook in het omgaan met de akoestiek en bijgeluiden die er op het moment van opname zijn. Er wordt alleen maar gebruik gemaakt van daglicht, niet alleen omdat dat het mooiste licht is, maar ook om te laten zien dat alles achter elkaar is opgenomen tenzij er duidelijk is geknipt. (Met als enige uitzondering de opname van 'Oog' van Michel van der Aa.)

Het stuk muziek bepaalt de sfeer, de locatie en het product dat in het beeld wordt gebruikt. Alles moet elkaar versterken.

De videos zijn ook te vinden via: www.youtube.com/user/OrsKoszeghy.